כשאנשים מאבדים את מקום עבודתם או מתפטרים, ברוב המקרים המעסיק אינו מדריך את המפוטר מה הוא צריך לעשות כדי לממש זכויותיו, ולעיתים אף גורם למפוטר נזק (בטעות, לא בכוונה...).
מעבר לכך, יש הרבה דברים שאף אחד לא מגלה לנו שצריך לעשות כדי להתמודד עם המצב החדש, ולחלק מהמפוטרים נגרם חוסר יעילות כלכלי משמעותי.
גם אם מצבכם הכלכלי טוב ואתם לא מרגישים דוחק בעקבות הפיטורים, אני ממליץ לכם לבדוק אם פעלתם לפי הפעולות הבאות כדי להימנע מתשלומים מיותרים או אובדן כיסוי ביטוחי.
אז מה אנחנו כמפוטרים צריכים לעשות ובעיקר מה לא לעשות?
מול מקום העבודה:
לוודא שיש לנו מכתב פיטורין. לא מכתב יציאה לחל"ת ולא "השעיה" או כל גרסה אחרת – המילה "פיטורין" צריכה להופיע בו.
לדרוש שבמכתב יפורט שסיום ההעסקה הוא ביוזמת המעסיק (ולא עקב התפטרות שלכם) והסיבה המפורשת (לדוגמה – התייעלות, צמצום פעילות העסק וכו'), זה יעזור להוכיח זכאות לכספים.
לוודא שקיבלנו במשכורת האחרונה את ערך ימי החופשה שצברנו בכסף, ודמי ההבראה השנתיים באופן יחסי (עד לתחילת תקופת חל"ת). חישוב דמי הבראה מופיע באתר "כל זכות".
להחליט מה לעשות עם פיצויי הפיטורים:
נושא מעט מורכב, אך בגדול האפשרויות הן או למשוך אותם אלינו (לא מומלץ), או לא לגעת בהם (ולהרוויח מכך הרבה בפנסיה), או למשוך רק חלק מהם שפטור ממס (רק אם ממש חייבים את הכסף).
מול סוכן הביטוח שלכם:
לעדכן את סוכן הביטוח על הפיטורים, ולבקש טיפול בנושא פיצויי פיטורים. סוכן הביטוח יידע להגיד לכם על כמה כסף מדובר ואיך להימנע מתשלומי מס מיותרים, ויעזור בהגשת טופס 161א כדי לחסוך לכם בתשלומי מס עתידיים.
לבדוק האם לקנות ריסק זמני – במידה וההכנסה שלכם הייתה משמעותית למשפחה, אפשר להמשיך ולבטח אותה ע"י תשלום עצמאי לקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים, אחרת לאחר מספר חודשים הביטוח נגמר מעצמו. שימו לב! זו משימה דחופה עם פג תוקף לטיפול תוך 5 חודשים ממועד הפסקת העבודה, ודאו שיש לכם אישור מסוכן הביטוח שאתם מכוסים.
לבדוק ביטוחים נוספים – לעיתים המעסיק שילם על ביטוח בריאות שלנו או ביטוח אובדן כושר עבודה. צריך להסדיר תשלום עצמאי לביטוחים אלה או לרכוש אחרים או לבטלם.
לבדוק שלא העלו לנו את דמי הניהול בביטוחים הפנסיונים (עפ"י הוראת רשות שוק ההון).
לנהל את כלכלת המשפחה:
לעיתים לאחר הפיטורים פתאום יש הרבה כסף בחשבון הבנק (פיצויים שנכנסו, משכורת אחרונה גבוהה וכו').
אסור להסתנוור מהמצב הזה! חשוב לצמצם הוצאות עד כמה שאפשר, לנסות להגדיל הכנסות ולעשות חישוב לכמה זמן הכסף הזה יספיק. יש להיערך לפרק זמן ממושך עם הכנסות משפחתיות נמוכות, ולהימנע עד כמה שאפשר מפריסת הלוואות, הלוואות גישור, הלוואות על חשבון קרן השתלמות או פידיון של חסכונות פנסיוניים.
לצאת לדרך חדשה:
ללמוד עיסוק חדש, להקים את העסק שחלמתם עליו, להתפנות לתחביב שרציתם לעסוק בו, כל האפשרויות פתוחות בפניכם!
עברו שוב על רשימת הפעולות, כתבו לגורמים המקצועיים בקשות ושאלות, ודאו שהנושא מנוהל.
זה יכול לחסוך לכם הרבה כסף ולתת לכם שקט נפשי בתקופה לא פשוטה זו.
Comments